Kan det finnas asbest i kakel?

Kan det finnas asbest i kakel och kakelfix?

Kan det finnas asbest i kakel?

När du funderar på att renovera eller arbeta med ett badrum i ett äldre hem är det viktigt att tänka på risken för asbest. Trots att asbest inte användes i själva kakelplattorna, kan det ändå finnas i kakelfix och kakelfog – alltså fästmassan bakom plattorna och fogarna mellan dem. Detta är inte alltid uppenbart för det otränade ögat, och asbesten kan vara dold bakom ytskikten.

Asbest användes flitigt i byggmaterial fram till 1982, då det slutligen förbjöds i Sverige, men det är väldigt svårt att veta om ett byggmaterial har tillverkats före detta år. Anledningen till dess popularitet var att det hade utmärkta isolerande och hållbara egenskaper. Om du har ett badrum som är byggt före detta årtal, eller om du misstänker att tidigare renoveringar inte utfördes på ett korrekt sätt, finns det en reell risk att asbest kan finnas gömd bakom kaklet.

Asbest i kakelfix och kakelfogen

Även om kakelplattan i sig är asbestfri, kan det förekomma asbest i fästmassan och kakelfogen. Fästmassan, även kallad kakelfix, användes för att fästa plattorna på väggar och golv, medan fogen användes för att fylla utrymmet mellan plattorna. Det var inte ovanligt att hantverkare eller tillverkare blandade i asbest i dessa material för att förbättra deras konsistens.

Asbest tillsattes för att ge kakelfix och fog bättre egenskaper, det användes som tillsatsmedel & armering i dessa material. Det fanns även Svenska tillverkare av kakel, som Uppsala-Ekeby och Höganäs. Detta gör att det finns risk för att dessa material innehåller asbest om de användes före 1982. Asbest har dock påträffats senare i fix & fog, då importerat material har påträffats i Sverige.

En vanlig missuppfattning är att om en del av ett hus är testat för asbest och testet är negativt, kan man anta att hela byggnaden är fri från asbest. Detta är dock inte sant. Asbest kan förekomma lokalt i vissa material, och för att vara säker bör man ta prover från flera ställen i bostaden, speciellt om det rör sig om olika material som kakelfix och kakelfog.

Även nya badrum kan innehålla asbest

Det är lätt att tro att ett nyrenoverat badrum är fritt från asbest, men så är inte alltid fallet. Om renoveringen utfördes på ett undermåligt sätt kan äldre material, som kakelfix och fog, ha lämnats kvar bakom de nya plattorna. Det innebär att även ett badrum som ser nytt ut kan innehålla asbestfibrer.

Vi på Evema rekommenderar alltid att du tar prover på både kakelfix och kakelfog innan du påbörjar renoveringar, även om badrummet ser nytt ut. Dessa material kan ge olika analysresultat – i vissa fall kan asbest endast finnas i fogen eller fixet, och ibland kan båda innehålla asbest.

Asbestfibrer är osynliga och luktfria, vilket gör det omöjligt att upptäcka dem utan laboratorieanalys. Om ditt badrum är byggt före 1982 eller om du misstänker att det finns asbest, är det alltid bäst att ta prover innan du påbörjar renoveringar. Att skicka prover till ett certifierat laboratorium kan spara dig både pengar och onödig oro i framtiden.

Det är viktigt att komma ihåg att ett enda negativt asbestprov i en flerbostadsfastighet inte utesluter förekomsten av asbest i andra delar av byggnaden. Därför bör man alltid vara försiktig och testa flera olika material, särskilt i äldre fastigheter.

Genom att ta prover från båda materialen kan du vara säker på att du får en korrekt bild av situationen. Klicka här för att ladda ner formuläret och skicka in ditt prov för en säker och pålitlig analys!

Mikroskop som används för asbestanalys

Kakel och klinker genom åren

I Sverige var kakelproduktion vanligt fram till slutet av 1970-talet, då det sista företaget, Uppsala-Ekeby, lade ner sin produktion. Under miljonprogrammet på 1960- och 1970-talet gick många byggentreprenörer över till plastmattor som golv- och väggmaterial, vilket minskade efterfrågan på kakel och klinker. Det gjorde att de sista svenska fabrikerna fick lägga ner, och idag importeras det mesta kaklet från länder som Italien, Spanien och Finland.

Trots detta är äldre kakel och klinker fortfarande vanligt förekommande i svenska hem, särskilt i fastigheter byggda före 1982. I dessa äldre hem kan du ofta hitta kakel från svenska tillverkare som Höganäs och Uppsala-Ekeby.

Ladda ner vårt Asbestanalysformulär

På Evema erbjuder vi professionell och certifierad asbestanalys för både företag och privatpersoner. Genom att ladda ner vårt Asbestanalysformulär kan du enkelt skicka in prover för analys och få svar på om ditt badrum eller andra delar av ditt hem innehåller asbest. Att ta prover innan du påbörjar en renovering kan hjälpa dig att undvika risker och säkerställa en trygg arbetsmiljö.

Klicka här för att ladda ner formuläret och skicka in ditt prov för en säker och pålitlig analys!